Op het moment dat Berretty Schoonmaak Consultants in alle vroegte naar een locatie rijden voor een kwaliteitsmeting, realiseer ik mij altijd dat de hardwerkende schoonmakers altijd al uren staan te poetsen om ervoor te zorgen dat de kantoren en ruimtes van onze opdrachtgevers keer op keer op een deskundige manier worden gereinigd. Werken in een schone omgeving is absoluut niet vanzelfsprekend. Het vraagt om goede kennis van zaken om met de juiste middelen en materialen een pand schoon te maken, geheel naar wens van de opdrachtgever. Waarom zijn professionele schoonmakers zo belangrijk?

Er wordt vaak te lichtzinnig gedacht over schoonmaakwerkzaamheden. Dit is in veel gevallen het gevolg van te weinig kennis en dat doet schoonmakers tekort. Over het algemeen zijn het echte specialisten. Ze werken volgens strenge richtlijnen die gelden voor veiligheid, hygiëne en milieu. Hierbij gaan ze vaak verder dan het schoonmaken van kantoren in scholen of overheidsinstellingen. Er wordt altijd aandacht besteed aan de materiaalsoort die wordt schoongemaakt, zodat het juiste product hierop wordt gebruikt en schade wordt voorkomen. Geen concessies doen op het eindresultaat, maar wel werken met artikelen die zo min mogelijk schade aan het milieu aanbrengen. Zo lukt het ze om op een duurzame manier alle ruimtes schoon te krijgen.

Onzichtbaar, mits je er oog voor hebt

Bij het binnentreden van een winkelcentrum, ziekenhuis, school of kantoorpand ben ik mij iedere keer weer bewust van de moeite die elke dag opnieuw wordt genomen om bezoekers met een fijn gevoel te ontvangen. Het kan dan ook niet belangrijk genoeg worden gevonden voor een opdrachtgever om dit bij klanten te bereiken. Dit betekent dat schoonmakers vaak op de meest onmogelijke tijden aan het werk zijn om eenieder in een gezonde leefomgeving te laten starten. Ze zijn misschien onzichtbaar aanwezig, hun werk laat elke dag opnieuw zien hoe hard er gewerkt is, mits je er oog voor hebt.

Vooral in de periode waarin Covid-19 de hoofdrol speelde, was angst voor besmetting overal aanwezig. Iedereen was zich bewust van het gevaar van te weinig hygiëne en de kans op besmetting. Los van een epidemie is het goed om bewust te zijn van de moeite die wordt genomen om openbare ruimtes voor alle gebruikers en bezoekers op een vakkundige manier schoon te maken.

Respect en waardering

Op de locaties waar het resultaat overtreffend is zie je vaak een unieke samenwerking tussen opdrachtgevers en schoonmaakpersoneel. Hoe beter je zelf zorgdraagt voor een schone omgeving, hoe meer dit de schoonmakers gaat opvallen en je samen een goed resultaat gaat krijgen. Pak het contract er nog eens bij, houdt wijzigingen bij en spreek verwachtingen naar elkaar uit om uiteindelijk het beste resultaat te krijgen. Informeer opdrachtgevers eens over de DKS controle en schoonmaakontwikkelingen waardoor je respect en waardering krijgt voor de uitvoerder van deze opdracht. Dat zijn de locaties waarbij de VSR controle ondersteunend is aan de afspraken en het vaak een bevestiging is van een optimale samenwerking!